Grote Nutteloze Werken

Twitter mag, volgens sommigen, het open riool van het internet zijn, maar soms liggen in die drek de mooiste juweeltjes. Zo zag ik een link naar de wikipedia-pagina over Grote Nutteloze Werken voorbij komen. Dat zijn grootschalige bouwprojecten, die nooit zijn afgebouwd. Ze zijn vaak ongebruikt, staan op verlaten plekken en hebben (ooit) veel geld gekost.

Een treinstation wat gebouwd werd op de plek waar de stad ooit echt naartoe zou uitbreiden – maar dat niet deed. Metrostations waar de tunnels nooit voor zijn gegraven. Bruggen voor wegen die nooit zijn aangelegd.

Prachtig.

Aantrekkingskracht

Er is een aantrekkingskracht wat dit soort werken op mij hebben. Ooit met de grootse verwachtingen begonnen, maar al ruïnes voordat ze af zijn. Sneu van aard, droevig qua uitkomst, en met een bepaald soort schoonheid. De helaasheid der dingen, in ruwbouw van grijs beton.

Het lijkt zo anders te zijn dan mijn werkveld: ICT-projecten bij de overheid. Maar je ziet ‘m al aankomen. Niet echt.

Altijd weer het weer

Er is een lijst met alle (bij de Dienst Publiek en Communicatie van het ministerie van Algemene Zaken bekende) domeinen. Per domein staat er in dit spreadsheet een aantal gegevens, zoals het aantal bezoeken van de afgelopen maand. Vanuit mijn beroepsdeformatie had ik verwacht  dat Rijksoverheid.nl de meest bezochte website zou zijn. Of een website van een uitvoeringsorganisatie, of DigiD, zoiets. Niet dus. Het is de website van KNMI. Ook online is het weer het meest belangrijk.

Ongebruikt en verlaten

Onderin dat bestand kun je ook de domeinen zien die nauwelijks bezoekers trekken. Ik ken ze niet, maar de namen alleen al zijn fascinerend: Grondkamers, een rekeninstrument voor de leefomgeving, de technische commissie bodem.

Op het eerst gezicht zijn deze websites met zorg en vakmanschap zijn gemaakt. Hooguit wat verouderd. Maar uit de cijfers blijkt: compleet verlaten. Een enkele verdwaalde bezoeker die langs loopt. En dit zijn de domeinen waarvan we het bestaan weten, want lang niet elke website van de Rijksoverheid staat in het register.

Dapper om zo je cijfers open en transparant te delen.

Hoeveel grote nutteloze websites van de overheid staan er nog op het grote wereldwijde web? Onbekend en (nu) ongebruikt, ooit met de beste bedoelingen zijn begonnen maar nooit afgemaakt. Ik denk veel. Te veel.

Reageer